Jeep Renegade en Compass PHEV

Jeep Renegade en Compass PHEV

Datum: 30-04-2019

Jeep toonde op de Autosalon van Genève 2019 niet één maar twee nieuwe hybride-modellen Zowel de compacte Jeep Renegade als de wat grotere Jeep Compass worden binnenkort uitgerust met een combinatie van een benzine- en elektrische motor (PHEV).

PHEV goed voor 240 pk

De aandrijving van beide modellen bestaat uit een compacte 1,3-liter driecilinder turbomotor en een elektrische aandrijving. Zoals het een moderne hybride betaamt, staat de elektrische motor de verbrandingsmotor niet alleen bij wanneer dit nodig is, maar kan er ook volledig op stroom gereden worden. Het accupakket is volgens Jeep goed voor een range van 50 kilometer (zinnig) en een topsnelheid van 130 km/h (minder zinnig). De accu's kunnen opgeladen worden met behulp van de benzinemotor (via een dynamo), maar dat zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. Wie echt schoon wil rijden, laadt de accu's via het netwerk op. De combinatie van stroom en benzine is in de Renegade goed voor een gecombineerd vermogen van 190 tot 240 pk. Hoewel voor de Compass nog geen officieel cijfers zijn vastgesteld, zal ook hier het maximale vermogen 240 pk bedragen. De aandrijflijn mag dan bedoeld zijn om vooral zuinig te rijden: we zien een Renegade-bommetje met 240 pk om andere redenen ook wel zitten :) De sprint van 0 naar 100 km/h zou binnen de 7 seconden achter de rug zijn.

4X4-kwaliteiten

Een serieuze hybride is natuurlijk vooral bedoeld om het wagenpark zuiniger te maken en de 'klimaatdrammers' tegemoet te komen. Toch zien we bij uitstek voor Jeep ook een ander groot voordeel aan de elektrificatie. Het merk is beroemd vanwege de uitmuntende treincapaciteiten. Niet zelden werden we op de redactie verrast met de mogelijkheden van een Jeep (van de Renegade tot de Grand Cherokee). Elektrische aandrijving leent zich bij uitstek voor het rijden in zwaar terrein. Niet alleen doordat het volledige koppel van een elektrische motor vanaf stilstand klaar staat, maar ook doordat de krachten veel gemakkelijker te sturen zijn. Ingewikkelde differentiëlen en zware mechanische constructies zijn niet meer nodig wanneer je een of meerdere elektrische motoren direct aan de wielen kunt koppelen. Jeep maakt bij de twee nieuwe modellen al gelijk gebruik van de mogelijkheden. Terwijl de benzinemotor de voorwielen aandrijft, is de elektrische aandrijving aan de achterwielen gekoppeld ... een zware cardanas is niet meer nodig en de kracht is heel gelijkmatig naar achter te sturen. Om kort te gaan: we kunnen niet om met de twee PHEV's aan de slag te gaan, zowel op als naast de weg. Wanneer de Renegade PHEV en Compass PHEV op de markt komen, is nog niet bekend.

 

Foto's