rij impressie Kia Optima Sportswagon 1.6 T-GDi bij AutoRomme Roosendaal

rij impressie Kia Optima Sportswagon 1.6 T-GDi bij AutoRomme Roosendaal

Datum: 21-02-2019

Kia wil langzaam maar zeker ook in de hogere klasse een rol gaan spelen in Europa in Nederland is ruim tweederde van de auto's in deze klasse een stationwagen. De Optima Sportswagon is qua uiterlijk een loepzuiver schot in de roos. Het is dan ook geen toeval dat dit model de iF Design Award voor Product Design in de wacht sleepte. De Optima Sportswagon is een aantrekkelijke, rijk uitgeruste stationwagens die heel betaalbaar is.

Ruimte en flexibiliteit.                                                                                                                              

De Optima SW heeft vrijwel dezelfde buitenmaten als de sedan, alleen bedraagt de hoogte een half centimetertje meer. Daarbij daalt de daklijn minder snel dan bij de coupé-achtige sedan en loopt ook nog verder door. Het gaat overigens om forse afmetingen, want de stationwagen meet in de lengte 4,86 meter. De nieuwe Optima Sportswagon combineert ruimte met flexibiliteit. De Kia Optima Sportswagon is zo ruim dat het interieur nog net niet echoot. De bagageruimte is goed voor 552 liter. Als je de achterbank neer klapt wordt dat zelfs 1.686 liter. Hiermee behoort de Optima Sportswagon tot de grootste stations in z'n klasse. Handig is de optie om de kofferklep automatisch te laten openen als degene met de sleutel op zak enkele seconden een halve meter achter de achterklep gaat staan. De meeste concurrenten kiezen er voor om de klep automatisch te openen door je been onder de bumper heen en weer te bewegen. Dan is de Koreaanse oplossing toch iets praktischer. Zeker wanneer je jouw handen vol met boodschappen hebt!. De laadruimte van de Kia Optima Sportswagon beschikt over een praktisch railsysteem waarmee je kunt voorkomen dat bagage gaan schuiven onderweg. Waardevolle spulletjes kunnen dan weer onder de vlakke laadvloer opgeborgen worden. Hoofd en beenruimte zijn op alle plaatsen in de auto ruim voldoende.

Van alle gemakken voorzien.                                                                                                                       

Dat een moderne stationwagen meer moet bieden dan enkel ruimte en een representatief uiterlijk, dat hoef je Kia echt niet te vertellen. Zorgen dat de batterij van je smartphone altijd toereikend is opgeladen bijvoorbeeld. Via draadloos opladen bij voorkeur. De Kia Optima Sportswagon kan het. Uiteraard is de Kia Optima Sportswagon verkrijgbaar in meerdere uitrustingniveaus. Zo werkt dat nu eenmaal, maar bij de Kia Optima Sportswagon laat het basismodel namelijk weinig te wensen over. Een opsomming van de standaarduitrusting: sfeervolle ambient lighting, elektrisch verstelbare bestuurdersstoel met geheugen voor 2 bestuurders, stoelverwamring en een 8” navigatiesysteem navigatiesysteem met achteruitrijcamera en TomTom Live Services, Bluetooth connectiviteit, automatische klimaatregeling, LED-dagrijverlichting en -achterlichten, statische bochtverlichting, getinte achterruiten, snelheidsbordenherkenning, rijbaanassistentie, vermoeidheidsherkenning, stemcommando, parkeer- en regensensoren en 17 inch lichtmetalen velgen. En dit is slechts een greep van de standaardluxe.

Zes uitvoeringen.                                                                                                                                        

De Kia Optima Sportswagon is verkrijgbaar in 6 uitvoeringen. Allen zijn voorzien van een automaat. Wij reden met de Optima SW DynamicPlusLine 1.6 T-GDi benzinemotor. Deze motor voorziet de auto 132kW (179pk). Daarnaast is deze uitvoering leverbaar met een1.6 CRDi zelfontbrander, goed voor 100kW (136pk). Ook de GT-Line is leverbaar met dezelfde motoren. De Hybride vorm is leverbaar in DynamicPlusLine PHEV en een ExecutiveLine PHEV met een 2.0 GDi en een vermogen van 151kW (205pk). De Optima Sportswagon beschikt over Drive Mode Select. Voor een extra kick is er de sport-modus. Die zorgt voor een sportiever schakelgedrag en nog strakkere besturing. De prestaties krijgen een dikke voldoende. Alles voelt goed aan en zowel de ergonomie als het infotainmentsysteem zijn van hoog niveau. De Kia Optima Kia Optima Sportswagon beschikt over een prima uitgebalanceerd onderstel met een goede demping en tegelijkertijd een uitstekend veercomfort. Hobbels in het wegdek weet de Kia nauwkeurig wel te filteren. Het bochtgedrag is volkomen probleemloos en de besturing is redelijk direct, waardoor er best sportiviteit uit de auto is te halen. Aan de kwaliteit van de auto twijfelt de Koreaanse bouwer geen moment, want het geeft zeven jaar garantie.

plug-in hybrid

Kia heeft naast de hybride versie van de Optima tegenwoordig ook een plug-in hybrid. Iedereen weet wat dat wil zeggen; namelijk dat de CO2-cijfers verder naar beneden tuimelen. Na de facelift heeft Kia de tijd genomen om de plug-in hybride versie onder handen te nemen. De wijziging zit in het accupakket, dat van 8,9 kWh naar 11,26 kWh gaat. Daarmee kom je tegenwoordig WLTP-gewijs elektrisch 62 kilometer ver. Dat zijn er 7 meer dan de oude, die volgens de NEDC-norm 55 kilometer ver kwam. Kia geeft een theoretisch verbruik van 1,4 liter per 100 km op, al is dat natuurlijk sterk afhankelijk van hoe vaak je de accu bijlaadt alvorens je een ritje maakt. Daarbij hoort een CO2-uitstoot van 33 gram per km. Dat is niet slecht voor een voertuig dat 205 pk onder de kap heeft. Blauwe accenten en een actieve grille tonen je het verschil tussen de reguliere Optima en deze plug-in hybride.

Ten slotte

De grote Kia is een zeer elegante auto geworden en is serieus onderschat, vinden wij. Zeker in zijn hybrideversie kan hij een hoop troeven op tafel gooien. De overhangen voor en achter vallen fors uit. Bovendien is het met anderhalve ton geen lichtgewicht. Als we het hebben over de prijs-waarde verhouding, dan is er beslist een podiumplek voor de Optima Sportswagon. Hoewel de Optima Sportswagon technisch en esthetisch dik in orde is, betaal je niet extra voor een “premium” badge. Voor € 39.395,- kun je klaar zijn bij de Kia-dealer. Inclusief 1.6 T-GDi met zeventraps automaat, goed voor 179pk. De meegeleverde standaard uitrusting voor deze prijs is reuze. De Kia Optima Sportswagon is verkrijgbaar bij AutoRomme, Belder 4, Roosendaal, Tel. 0165 - 820 250. AutoRomme, Brede Molenweg 6, Hoeven, Tel. 0165 - 502986 AutoRomme, Vosdonk 43, Etten-Leur, Tel.  076 – 5025950.

Foto's